Jdi na obsah Jdi na menu
 

AEP Samopal vz. 61 - Škorpion

18. 3. 2009
Jelikož jsem do jisté míry patriot, jelikož se mi tento samopal vždy líbil a jelikož zastávám zásadně elektrické zbraně, tak jsem po něm zatoužil od chvíle, co ho začla prodávat jako AEP (v překladu automatická elektrická pistole) Tokyo Marui. Bohužel cena kolem 7000,- nebyla zrovna příznivá, ale jako vždy jsem vsadil na heslo: "kdo si počká, ten se dočká.... kopie z Číny" :) a to se mi, jako vždy, vyplatilo.

Prvního Škorpiona jsem si pořídil k narozkám loni v květnu (2008) od BAS s dekorační cenou za tuším asi 2200,- hned po příjezdu domů jsem ho rozbalil, naládoval kule a začal střílet. Síla nebyla vůbec špatná, byla to má první zkušenost s AEP zbraní a byl jsem spokojen, jediné co mě ale zlobilo byl hop-up, musel jsem ho podložit kouskem papíru, abych docílil rovné dráhy kuličky. Zbraň jsem měl asi na dvou akcích, ale hop mě furt zlobil, ne a ne ho vyštelovat... když jsem rozebíral zbraň po několikáté, tak jsem si spletl červíky a místo povolení červíka k čepu, který drží pohromadě horní a spodní část těla zbraně, tak jsem odmontoval tajemný druhý červík, kterej šteloval přítlak pastorku u motorku. To asi po vystřílení dvou zásobníků způsobilo významné zpomalení kadence. Myslel jsem nejprve, že je to kvůli vybité baterce, ale nakonec jsem musel konstatovat, že jsem odrovnal motor, holt jsem si to pěkně podělal. Půl roku mi ležel v poličce. V BASu by mi tam jeden motorek namontovali asi za 1300,-, což jsem komentoval slovy, ať si ten motorek za 13 stovek strčej někam. Bohužel mi ta věta k žádnému pokroku v řešení tohoto problému nepomohla :) kupodivu :). A tento problém jsem kvůli neobvykle dlouhé osiččce u motorku nevyřešil.

Po novém roce 2009 sem přišel k extra penězům a tak jsem dospěl k názoru, že bude nejlepší koupit si Škorpa nového. Přeci jen ten starej mi poskytne náhradní díly, kdyby se mi něco podělalo a budu mít navíc baterku se zásobníkem, což se vždy vyplatí. Na e-shopu Toys4Boys sem si ho objednal za 1690,- což je vynikající cena a jal jsem se čekat, než mi dojde. Hned jak přišel, tak jsem šel zkoušet, jako vždy :). Zpracování bylo totožné s předcházejícím (masivní železné tělo zbraně, masivní železná sklopná pažba, plastová pažbička a plastový vrchní kryt s kovovými mířidly), i krabice byly stejné, ale detaily se lišily - novej Škorp už neměl dírku v tělě na regulující červík přítlaku pastorku (osičky motoru) a taky měl značně kvalitnější hop-up gumu, díky které zbraň střílí asi tak o 30% lépe než ta první, což mě velmi mile překvapilo. Takže spokojenost je ještě vyšší a navíc součástí zbraně byly oba typy zásobníků, klasický tlačák zhruba na 35 kulí a bubnový točák na cca 200 kulí, což je sice síla (vzhledem k realitě i vzhledem k desingu zbraně s ním) ale v praxi se hodí, co si budem povídat :).

Absolvoval se mnou všechny jarní akce (prozatím 3) a všude jsem s ním aspoň nějaké hry hrál. Provoz je naprosto bez problémů (kromě novýho tlačáku, špatně doléha válec na odběr kuliček na pojistku na zásobníku - vyřeším drobným seříznutím pojistky). V dostřelu se vyrovná AEG v základu s 90kou pružinou (kule ale letí pomaleji). Je ideální jako sekundární zbraň, v baráku exceluje díky dávce a své délce, velikosti a možnosti střelby jako z pistole - držení jednou rukou. Střílel jsem z něho s 0,20g ICS, 0,25g a 0,28g Guarderama a musím uznat, že těžší kule jsou pro něho lepší, což mi málem vyrazilo dech, když jsem to viděl! 0,25ky jsou ideální, mají téměř stejnou úsťovku jako 0,20ky (nevím proč, možná různým zpracováním kulí), letěj samozřejmě dál díky vyšší energii kuliček a jsou daleko přesnější, dvacetosmičky jsou srovnatelný s 25kama, trošku pomalejší, ale zase přesnější a dostřelem o fous lepší. Baterka (7,2V) vydrží neuvěřitelně dlouho. Já s jedním nabitím hrál například tři víkendové akce, co na sebe navazovaly. Zbraň sice nebyla po celou dobu používána jako primární - odhadem tak půl napůl, ale přesto si myslím, že je to na takovou "baterčičku" famózní :).

Abych to vše shrnul, tak tento elektrickej Škorpion je určitě nejlepší sekundární zbraň, co jsem zatím viděl a díky jeho konceptu se s ním dá hrát i jako s primární - hlavně tedy v zástavbě nebo pokud mají ostatní hráči zbraně v základu. Jeho nevýhoda oproti pistolím je ve větší váze a ve větších rozměrech, takže pokud máte např. stehenní taktické pouzdro jako já, tak si budete muset vyhrát s jeho upevněním, aby opravdu drželo. Jeho výhoda proti AEP pistolím je však v o fous vyšší úsťové rychlosti (mechabox pro AEP samopaly je větší a obsahuje delší válec - úsťová rychlost Škorpionu je změřena na 76-78 m/s) a v masívním kovovém zpracování. Žádné konverze ani vylepšení neplánuji, podle mě to není zapotřebí, vzhledem k tomu, že je to zbraň záložní.

Tuto zbraň vřele doporučuji všem zájemcům o kvalitní záložku, nebo lidem kteří ji prostě musí mít. Nevím jak střílí plynová verze od Maruzenu, ale pokud znáte výkon manuální verze od TM, tak tato má výkon zhruba stejný, ne-li lepší a hlavně střílí dávkou :).

Batman
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

škorpion...

(anonym, 4. 12. 2011 16:34)

Taky uvažuji o koupi škorpionu od WELL máš tento?
http://www.eagleguns.cz/shop/index.php?p=polozka/skorpion-vz.61-full-metal,-1-zasobnik-(well-r2)&action=3&item=škorpion
dík za odpověď.

Re: škorpion...

(Batman, 4. 12. 2011 17:33)

Ano, všechny škorpiony co mám jsou nebo byly od Wellu

Re: Re: škorpion...

(anonym, 4. 12. 2011 18:50)

a nebo byli-mel jsi jich asi hodne co :)

WELL Sa vz.61 Skorpion

(MrDeadleaderYankee, 23. 10. 2011 13:02)

Já ho teprv budu mít.

RE Marek:

(Batman, 13. 7. 2010 10:57)

Cet si vubec moji recenzi? Vsechno tam mam napsany! jaky kule pouzivam, jak mam dlouho skorpiona, zavady se kterymi sem se setkal atd.

Pouzivam 0,25ky Guarder, ty sou nejlepsi.

Tohle uz me nebavi, pokud mas nejaky dalsi dotazy, napis na ICQ nebo mi zavolej na mobil.

Vz.61

(marek, 13. 7. 2010 8:02)

Jaký do toho dáváš kuličky ? 0,20,,0,25 nebo 0,28 a který si myslíš že jsou nejlepší ?

RE Marek:

(Batman, 12. 7. 2010 16:53)

Jeden a půl, rok a půl roku.

Vz.61

(marek, 12. 7. 2010 16:11)

Jak dlouho máte ty škorpiony ? Chtěl bych vedět jak dlouhou to má životnost.

RE Marek:

(Batman, 12. 7. 2010 10:57)

Blbost

Vz.61

(marek, 12. 7. 2010 8:21)

Prý se tomu láme mechabox.Ale nevím jak by se tomu mohl lámat kovovej mechabox.

RE Marek:

(Batman, 6. 7. 2010 17:36)

Máme v týmu 3 tyto čínský (Well) vz. 61 a všechny střílej plus minus stejně jak jsem tady psal. Je to asi kus od kusu, ale mám zkušenosti jen s těmito a ty sou za tu cenu vynikající.

Přečti si první komentář tady na stránce, psal ho spoluhráč, kterej s mým škorpem hrál.

Víc asi nemá cenu řešit, své sem napsal :)

Vz.61

(marek, 6. 7. 2010 12:50)

Kamoš má vz.61 od Tokyo marui a rikal ze s tim strefí tak 20 metru a ze s tim od Wellu tak 15 ale je to podle toho na jakej kus bych narazil

RE Marek:

(Batman, 6. 7. 2010 10:54)

Je to AEP, má to malej mechabox, úsťová rychlost 75-78 m/s (AEG v základu cca 90 m/s). Dostřel je srovnatelnej jako s AEG v základu, ale kule letí pomalejc (stříleno s 0,25g Guarder). Co se přesnosti týče, nemůžu si stěžovat, na tak krátkou hlaveň je vynikající. Na 30-40 metrů sem schopnej trefit postavu bez problému.

Pokud máš pochybnosti, doporučuju ti si ji někde vyzkoušet.

Vz.61

(marek, 6. 7. 2010 10:35)

Všichni mi pořád tvrdí že tahle zbran strel jen tak na presnost 15 metru ale myslim si ze ani vic kdesi sem cetl ze to je AEP a ma to o neco mensi dostrel nez AEG ale ne o moc.Já hraji v military tymu a napodobujeme AČR a ČSLA a tam je moc malý vyber zbrani.Do tohoto vyberu máme jen AK47,Vz.61,Vz.58,SVD,a nějaký kulomet jako M249 protože UK59 se málo v airsoftce shání.

RE Marek:

(Batman, 4. 7. 2010 17:20)

Klidně na 40.

Vz.61

(marek, 3. 7. 2010 9:27)

Myslíš že nekoho trefím v lese tak na 25-30 metrů ?

RE Marek:

(Batman, 3. 7. 2010 0:40)

Nevím jak ti ostatní, co něco tvrdí, ale já jsem s ním nadmíru (po dvou sezónách) spokojen a nevyměnil bych ho za žádnou jinou AEP. Možná mám štětí na kus, ale přesto... :)

Vz.61

(marek, 2. 7. 2010 17:50)

pěkná recenze ale mnoho lidí tvrdí že to je zbran na nic ale tahle recenze se mi zalíbila :)

Škorp

(Máca, 20. 3. 2009 16:13)

Měl sem tu čest si zahrát s batmanovým škorpem, několik her jako s primárkou, jelo se spíše cqb a okolí budov a můžu vám říct: Luxusní zážitek, velmi sem ocenil kompaktnost a zároveň plnohodnotnou střelbyschopnost zbraně, když sem motal po barácích, úzkýmy průlezy atp. Pokud hledáte praktickou záložku, lepší snad není(až sem jich něco měl). Výhodou tohoto malého samopalu je také to, že i když střílí poměrně slušně co se dostřelu a presnosti týče, tak i při blízkém zásahu do nekrytých míst(obličej, ruce atp.) nemá takové ranivé účinky jak velké AEG zbraně. a proto se nemusíte bát pustit v baráku dávku za roh nebo si dát i nějaký ten headshot:)