Jdi na obsah Jdi na menu
 

AEG AK-47 Dragunov sniper - jeho upgrade a částečná konverze

22. 11. 2008
AK-47 Dragunov sniper (oficiální název na BAS-u)

Jak už název sám o sobě hlásá, tohle není pravá replika SVD Dragunov, ale jakýsi hybrid AK těla s SVD pažbou, předpažbím a hlavní s krátkým AK zásobníkem na 250 kulí (dle mé zkušenosti spíš 200 kulí).

Dragunov mě prostě okouzlil, nádherná zbraň :) jelikož ale nebyla k sehnání AS replika, která by odpovídala (kromě GaP plynovky za cca 40 000,- která ale nemá ani hop-up a která je jaksi finančně nedostupná :) ), tak sem se téměř okamžitě rozhodnul, že si tuto starťáckou (STTi- START) AEG koupím. Cena tenkrát byla okolo 7500,- s dekorační slevou pak cca 5600,- tutíž se to dalo (dnes je ještě levnější - k mé zlosti :) ).

V základu střílela velmi pěkně, udávaná úsťová rychlost byla 105 m/s a dle mě byla opravdu o fous lepší než ostatní START zbraně, které jsem měl tu čest poznat. Základ je ovšem ale stejný jako AK - v hlavni je klasická AK hlaveň o délce 455mm a mechabox je naprosto shodný. Dílů je velmi dost kovových, celý tělo hlavně, zásobník, vrchní kryt, vlastně až na tělo zbraně, předpažbí a pažbu tak vše.
Nedalo mi to ale mít takovou zbraň a mít ji v základu (přeci jen je to sniper :) ) tak jsem ji upgradeoval. Nejprve jsem namontoval hlaveň MadBull o průměru 6,03 mm a délce 455 mm pro AK, což zvýšilo dostřel cca o 10 metrů. To mi ale nestačilo. Po čase jsem se rozhoupal a hodně zainvestoval. Pořídil jsem si Guarder upgrade set pro pružinu M 150 - obsahoval téměř vše co se do mechaboxu dává - kola, pružina, Bore-Up vzduchotechnika atd., dále jsem si koupil ICS motorek Turbo 3000, ten je osvědčený - kvalitní - utáhne i tu zmiňovanou 150 pružinu a funguje jak na 8,4V - velmi pomalá kadence, zpřevodování není ideální, tak i na 9,6V - to už je o něco lepší, ale stále to nebylo ono, tak jsem nakonec motorek vyměnil za GaP M140 - ten má menší výkonnost než Turbo 3000, ale má vynikající kadenci, bohužel pastorek se mi obrušuje, budu ho muset vyměnit... Dále jsem koupil hop-up set MadBull X-Shark s dvěma gumičkama a hlaveň MadBull 6,03 průměr o délce 590mm (konečně jsem využil délky hlavně Dragunova).

Mechabox šlapal nádherně po zkompletování, s ním jsem neměl problém, až na tvar trysky - nedoléhala, jak měla. Musel jsem ji vyměnit, volba padla na Bore-Up trysku od Airsoftpro - pro AK (tyto trysky jsou dle mě nejlepší na českém trhu), čímž se problém vyřešil. Další ale nastal v hop-up gumičče - gumičky MadBull se mi do upgradeu neosvědčily, silikonová se lehce a téměř hned roztrhala, na ní člověk musí být opatrný a ta gumová mi tak neseděla jak jsem si představoval. Koupil jsem tedy dodatečně hop-up gumičku GaP i s přítlačným válečkem a ta už fungovala lépe. Problém s gumičkama ale dále trval, vyzkoušel jsem další silikonové od Guarderu a Systemy - obě stály zaprd, Guarderácká teda víc, ta se hodně lehce roztrhne. Nakonec jsem, i přes špatnou zkušenost s původními, koupil červenou gumičku od MaddBullu - je dělaná pro výkonnější zbraně (je tvrdší) a s ní střílím doteď, zatím je jednoznačně nejlepší, co se přesnosti a utěsnění týče, i když ji tedy musím vyčíst ne ideální přizpůsobování k teplotám - různě zabírá, než se stabilizuje, ale to zas takový problém není, když si člověk zvykne a hlavně za tu přesnost poté to stojí :). Hlaveň byla špatně koupená, nevšiml jsem si, že je pro PSG-1, takže měla výřez na speciální hop-up gumičku, tento výřez jsem musel opatrně zalepit, aby to bylo jak má, ale nakonec se povedlo.
Ve finále tedy střílím kuličkama Guarder 0,28 g, které jsou kvalitně zpracované a tedy ke své tíze velmi přesné (i když je co zlepšovat, zvláště u hlavně, MaddBull hlavně jsou dobré pro základní upgrade, na přesnost do sniperek to ale neni - plánuju koupit 590mm od KM HEAD, sice dražší, ale nejlepší na trhu).

Zbraň je dodávaná s dvojnožkou, kterou jsem ale odmontoval vzhledem k nepraktičnosti (je vysoká a špatně se roztahuje a hlavně posunuje těžiště velmi nepříjemně dopředu, takže se zbraň blbě drží). Dále jsem namontoval R.I.S. lištu zezhora na kryt baterky (vím, nepatří tam, ale na namontování origo lišty jsem tenkrát neměl peníze, takhle to vyšlo asi na 30x levnějc :) Na lištu jsem do vysokých Warrior kroužků umístil starou vzduchovkovou optiku se 4x10 zvětšením - bohatě pro airsoft postačuje a díky štíhlé siluetě vypadá na zbrani velmi dobře :)
Potom jsem si udělal podložku tváře na pažbu, aby se příjemněji a přesněji mířilo - drobnost, která by však na žádné sniperce neměla chybět. Na fotce uvidíte zbraň s podomácku vyrobeným tlumičem z toaletních ruliček, toaletního papíru jako vycpávky, kusem plastové trubičky a černé izolepy - vše nasazeno na rozptylovač výšlehu zbraně :) jednoduché a velmi efektivní, co se odhlučnění týče. Byl to spíše jen test, ale vyvedl se, ještě musím vychytat pár drobných mušek, ale jinak pracuje dle mě daleko lépe, než tlumiče kupované - zmačkaný toaletní papír velmi dobře pracuje, jako absorbant zvuku výstřelu.
Vzhled zbraně mi ale stále vadil, jak jsem psal výše, je to jen hybrid AKčka. Po dlouhém a marném přemýšlení, jak z této zbraně udělat Dragunova, jsem se nakonec rozhodl konverzovat ji na Zastavu M-76 (http://www.securtex.cz/zbrane/0882.jpg, zde ve srovnání s ostatními odstřelovačkami ruského původu: http://www.dragunov.net/willy/sniperfamwillyp.jpg). Rozhodl jsem se proto, že jsem na internetu narazil na jeden článek o už provedené konverzi zbraně (http://www.airsoftguns.cz/article.php?&id=131). Zastava M-76 má tělo shodné velikosti s AK, takže stačí jen do těla vyříznout větší otvor pro zásobník od M-76ky (ten jsem sehnal za zhruba 800,- zde: http://www.zelenysport.cz). To jsem také udělal - zásobník jsem musel na vrchu seříznout a instalovat do něj vykuchaný vnitřek krátkého AK zásobníku, což se po značném snažení a upravování nakonec povedlo, kapacita se však snížila na cca 30-33 kulí a zásobník ještě nemá vychytány všechny mouchy a někdy se na moment jemně kousne... přeci jen to byla práce na koleni... doslovně :)

Zde jsem konverzi pro nedostatek peněz pozastavil, dále plánuju objednat si u toho slováka (to je ten, jak napsal ten článek výše o konverzi AK na Zastavu), dřevěné předpažbí, pažbu, pažbičku a vnější hlaveň, dále si chci pořídit nějaké levné celokovové čínské AKčko, nejlépe s boční montáží optiky na těle, což není v dnešní době problém, a použít kovový střed těla a kovové tělo na tu konverzi, abych měl celokov s dřevěným předpažbím :) nakonec už jen pořídit základní optiku na AK/SVD (do airsoftu stačí a dle mě vypadá ta krátká základní nejlépe) a pak budu naprosto spokojen ;) možná ještě vyměnit 150ku pružinu za 160ku, což by měly díly vydržet, abych mohl střílet 0,33g kulema pro větší dostřel a daleko lepší přesnost a toť vše.

Pár detailů a zajímavostí:

Úsťová rychlost s Bore-Up setem od Guarderu, Bore-Up Airsoftpro tryskou a MaddBull 590mm hlavní s vnitřním průměrem 6,03 mm je 155 m/s (0,20g kule).

Efektivní dostřel (1 rána - 1 zásah) počítám na 45-50 metrů na cíl o velikosti 30x30 cm za bezvětří nebo maximálně jemného větříku.
Maximální dostřel (s hop-up efektem, nemyslím s balistickou křivkou) počítám na 65 max 70 metrů - upozorňuji, že to je subjektivní hodnocení.

Ve zbraní jsem vyměnil 6 hop-up gumiček, než jsem se dostal s přesností tam, kam jsem potřeboval.

Zbraň mi "zchroustala" 2 kvalitní písty. První byl Guarder, co byl v setu - sjeté zuby, nejspíše opotřebení, druhý byl Systema polykarbonový píst, opět jsem sjel zuby, tentokrát ale vlastní blbostí - špatná kulička při testu zbraně - ucpal jsem hlaveň.
Momentálně mám Deep Fire polykarbonový píst se všemi titanovými zuby - ten už snad přežije téměř vše :)

Do zbraně jsem vrazil ohromnou částku peněz, radši to ani nechci sečíst, abych se tu nezhrozil a to dalších cca 10-12 tisíc plánuju dále investovat, než dodělám konverzi a zvýším přesnost.

Batman

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mutant

(Pitrson16AAB, 17. 7. 2009 18:45)

sice to neni o této zbrani podívejte se na http://airsoft.cz/shop/product_info.php?products_id=4223 toje prostě kříženec Enfielda a Steyra

Něco podobného

(Pitrson16AAB, 17. 7. 2009 17:15)

něco podobného co bych si za každou cenu nekoupil http://www.wgcshop.com/pcart/shopper.php?itm=SP-AEG-SVDB-MR_srch_SVD

RE: AEP

(Batman, 23. 3. 2009 12:16)

Tuto zbraň měl Máca, třeba se tu k ní vyjádří. Co se týče mě, tak prostě AEP pistole, dostřel cca 40 metrů, úsťovka cca 70-75 m/s. Jako sekundárka určitě hodně dobrá, mě by akorát vadily velké rozměry.
Jinak příště to bude lepší napsat na fórum nebo někam jinam. :)

AEP

(Fugu, 12. 3. 2009 23:01)

Neni to sice k teto zbrani ale potreboval bych poradit jaky mate nazor na tuto AEP? http://airsoft.cz/shop/product_info.php?cPath=176_1_240&products_id=3641 Dekuji za odpoved Fugu

to Bungr

(Batman, 17. 11. 2008 23:47)

ale ano, na basu je, ale presunuli ji ze STTi START do Warrior... respektive je to to same ale od jineho distributora.. tady

http://airsoft.cz/shop/product_info.php?cPath=176_1_275&products_id=2642

Kde si ji koupil

(Bungr, 25. 10. 2008 21:21)

Zdar softu kde jsi koupil tuto zbarn na BAS nikde není

Batman je hovado

(ElviS_, 23. 1. 2008 23:10)

Ale já mu to přeju, vim jak s tim střílí a proto u něj neprotestuju ani proti takhle silné pružině... ostatně já sám mám zakoupenou 130MS pružinu, jen musim koupit nová kola(stará pošla na základu- prasklé osičky kol-přesto i nadále uplně nepochopitelně při takovéto závadě střílí ale na upgrade to už asi není)

pruzina SP150

(Batman, 23. 1. 2008 21:22)

Tak jsem ji tam nakonec dal, precijen set je na to stavenej... bal jsem se jestli to zvladne Systemackej pist, preci jen jejich pisty nejsou uplne nejdokonalejsi... samozrejme sem tam zpatky vratil motorek ICS Turbo 3000 no a kupodivu slapala jako hodinky :) baterka samozrejme 9,6V... trosku hlasitejsi zvuk, ale uplne prirozenej - padlo zatim jen tak 100 vystrelu... myslim ze poradny testovani necham na jaro, az bude vetsi teplo... teste se, teste :) (ty 0,28 Guardery kule z toho litaly jak dvacitky ze zakladu :))

Vzduchotechnika 2

(Batman, 14. 12. 2007 23:56)

a nebo lepe, kup si nejakej bore-up set, nebo new bore up set nebo tak neco... ty sou kvalitnejsi co se do utesneni tyce, takze davaj vyssi ustovou rychlost

Vzduchotechnika

(Batman, 14. 12. 2007 23:54)

Ja mam celej set od guarderu (teda pokud si cet co sem psal tady nahore, pokud ne, maris mi cas ;)) zlepsi se ti ustova rychlost => dostrel.. respektive diky tomu muzes naladovat tezsi kule a vic pritahnout hop, cimz zvysis dostrel... presnost tim nezlepsis, to zalezi na hlavne na hlavni, pak na hopu a taky na tize kuli...

jinak konkretne tu vzduchotechniku co chces koupit bych nejspis nebral (ale zalezi na tom, jakou mas puvodni) protoze tam je lepsi akorat to, ze ta tryska ma tesneni... ale stoji zaprd, radsi si kup trysku na airsoftpro, ty sou daleko lepsi - kovovy a lepe tesnej... no a je tam v tom setu oproti normalu protitlaka hlaven s loziskem a dvojte utesneni u hlavy valce... opet odkazuji na airsoftpro, tam maj oba dily a levnejsi a oba kovovy...

vzduchotechnika

(mrozour, 14. 12. 2007 21:28)

chci si ted koupit vzduchotechniku od guarderu ( je na BASu za 1695,-)tak mě napadlo jestli se si s ní už nesetkal? Jinak co se ti všechno zlepšilo po nainstalování vzduchotechniky? (tj. dostřel, usťovka, přesnost atd.)

Mrozour:

(Batman, 14. 12. 2007 16:48)

Jestli mas manuala nebo elektriku v zakladu, tak by to melo jit... kdyz to dobre namontujes... ja osobne ale mam hop-up GaP a nemuzu si ho vynachvalit, ten bych doporucil spis

Shark X

(mrozour, 13. 12. 2007 23:51)

nazdar batmane...
chci se tě zeptat jakej máš názor na hop up Shark X od Mad Bull ? Já si ho plánuju taky koupit, tak jestli nemám radši investovat do jinýho...

to batman

(birosh, 25. 11. 2007 15:08)

v pohode dam to kamaradovy ten se v tom dobre vyzna tak mi to vymeni. diky za rady potom napisu jak to dopadlo . zatim zdar softu

Pro neznalce upgrade v servisu

(Batman, 23. 11. 2007 0:25)

Pokud se v AEG nevyznas, neupgradeuj... skoda penez za dily, stejne to nedas poradne dokupy, tam to pak musi bejt milimetrove presny...

zkus to dat do nejakho servisu, pokud ti to nekdo vezme...

to batman

(Birosh, 22. 11. 2007 19:14)

ok diky ja si vyberu a kdyztak ti potom reknu co jestli sem si vybral dobre bo v aeg se jeste moc nevyznam.zatim diky

to birosh:

(Batman, 22. 11. 2007 12:53)

napriklad na www.airsoftshop.cz (upgrade dily - pro elektriky - valce a hlavy) prodavaj jen sety vzduchotechniky od guarderu... kup jakejkoliv na AK 47... nebo na anareu (www.anareus.cz) tam bude mozna vetsi vyber... nebo si kup rovnou enjakej celej set, to uz je na tobe.. ale hlavne si to nejdriv vsechno poradne projed a rozmysli

to batman

(Birosh, 22. 11. 2007 12:02)

ok diky za radu a na kolik a kde bych mel tu vzducharnu sehnat a jakou? jinak fakt diky

To Birosh:

(Batman, 21. 11. 2007 16:59)

Je to cina, bude toho dost:
1.) vymenit loziska za kovove
2.) vymenit kola (pokud budes mit stesti, zakladni ti chvili vydrzi, ale na to nespolehej, casem se ti sejne rozlamou zuby)
3.) vymenit pist
4.) vymenit motorek (pokud bys zvolil kola s polovicnim ozubenim a pist s polovicnim ozubenim a ty kola v dobrem prevodu - delany na hodne silny pruziny, tak 150ky - kdy se ti dost snizi kadence pri davkach a taky rekacni doba vystrelu, tak muzes nechat puvodni motorek, ten to utahne... aspon chvili teda)
5.) budes muset nejspis pouzit silnejsi baterku (pokud nebudes mit kvalitni motorekm, nebo dobre, jiz zminovane - zprevodovane, ozubene kola)

no snad sem na nic nezapomnel, tohle jsou nejnutnejsi veci, pak ti to s troskou stesti bude strilet kolem 120m/s, kdyz nic nezmrvis

jinak ja osobne bych vymenil jen hlaven, hlavu pistu... nebo spis celou vzduchotechniku (hlavu pistu, valec pistu, hlavu valce, trysku) kdyz bys udelal jen tyhle veci, tak by ses na 120m/s moh dostat taky, protoze ta zbran by v zakladu mela mit neco kolem 105-110 m/s... ale to zalezi na tvy presny praci...

dotaz na upgrade

(Birosh, 20. 11. 2007 20:52)

zdar softu chci si tenhle kver poridit ale chci se zeptat kolik vydrzi zaklad kdyz bych tam chtel 120ku co vsechno musim vymenit aby to vydrzelo . chci to pouzivat jako karabinu jednotlive vystreli obcas davkale ale spise karabina takze doufam ze toho moc nebude. diky za odpoved